Kanal Tedavisi
İnsanların yemek yemek için kullandıkları dişleri kullanım ve temizliğe dikkat edilmemesi durumunda hasar görür. Bu hasarın dişin kök bölümünde yer alan diş özü veya pulpa bölümünde yaşanması durumunda uygulanan tedaviye kanal tedavisi denir. Yaptığımıza tedaviler sayesinde diş kayıplarının önlenmesini sağlıyoruz.
Kanal Tedavisinin Yapılışı
Muayenehanemizde kanal tedavi hizmetini diş kökündeki diş özü sinirlerinin büyük hasar görmesi durumunda gerçekleştiriyoruz. Muayenehanemizde çektiğimiz röntgen ve yaptığımız kontrol sonrasında kanal tedavisine ihtiyaç duyduğuna karar verdiğimiz hastalarımız yapılması gereken tedaviyi şu aşamalarda gerçekleştiriyoruz;
- Öncelikle hastalarımız acı hissetmemesi için diş kökünün uyuşturulmasını sağlıyoruz.
- İşlem yapılacak alanın kuru kalması için dişe bir aparat yerleştiriyoruz.
- Daha sonra dişe bir delik açıyoruz. Bu delikten dişözü, enfeksiyon ve çürük dokuların çıkarılmasını sağlıyoruz.
- Diş kökü kanalının çürümüş ve zararlı maddelerden arındırılmasından sonra kök kanallarının genişletilmesini sağlıyoruz.
- Kök kanallarının temizlenmesi aşamasından sonra ise dişteki çürük ve enfeksiyondan temizlediğimiz oyuğun doldurulmasını sağlıyoruz. Bu işlemi de dolgu malzemeleriyle gerçekleştiriyoruz.
Diş kökünün doldurulması işleminden sonra da kanal tedavisini tamamlıyoruz. Tedavinin bir seansta bitmemesi durumunda dişe açtığımız oyuğun zarar görmemesi için geçici dolgu malzemesi yerleştiriyoruz.
Yapılan Tedavinin Süresi
Muayenehanemizde endodonti uzmanlarımız ve diş hekimlerimizle yaptığımız tedavi süresi dişin ve dişin kökünün durumuna göre değişebilir. Diş köklerinde enfeksiyon durumunun olmamasında yaptığımız tedavi tek bir randevuda tamamlanabilir. Ancak enfeksiyonun bulunması durumunda enfeksiyonun ortadan kalması, kanalların temizlenmesi ve yeniden doldurulması işlemleri birkaç randevu gerekebilir.
Bu durum yaşandığında dişteki oyuğun bir sonraki randevuya kadar geçici doldurma işlemlerinin yapılmasını sağlıyoruz. Dişin köklerinin temizlenmesi ve enfeksiyondan arındırılması sonrasında da kanal tedavisini tamamlıyoruz.
Tedavi Ağrılı Mıdır?
Muayenehanemizde gerçekleştirdiğimiz tedavi ağrılı bir tedavi değildir. Tedavi uygulayacağımız alanı uyuşturduğumuz için kişiler temizlik ve dişözünün çıkarılması işlemini hissetmezler. Tedavi sonrasında da genellikle ağrı görülmez. Ancak diş ağrısı şikayetiyle yapılan kanal tedavilerinde ağrı bir süre daha devam edebilir. Ancak verdiğimiz ağrı kesici ilaçlar sayesinde hastalarımız ağrılarından kurtulabiliyorlar.
Tedavi Sonrasında Hastaların Yapması Gerekenler
Muayenehanede gerçekleştirdiğimiz tedavi sonrasında hastalarımızı yapmamaları gerekenler konusunda uyarıyoruz.
Kanal tedavisi gören kişilerin yapmamaları gerekenler arasında şunlar yer alıyor;
- Hastaların ağız ve diş bakımlarına dikkat etmesi gerekiyor. özellikle dişlerin düzenli fırçalanması gerekiyor.
- Tedavinin tek seferde bitmemesi durumunda hastaların işlem yapılan dişi kullanmaması gerekiyor.
- Tedavinin tamamlanması durumunda da birkaç saat dişe sıcak ve soğuk besinlerin gelmemesine dikkat etmeleri gerekiyor.
- Sert gıdaların alınmamasına dikkat etmeleri gerekiyor.
Bunlar dışında yaşanabilecek komplikasyonlar durumunda hastalarımız muayenehanemize başvurarak komplikasyonların ortadan kalkması için destek alabiliyorlar.