Estetik diş hekimliğinin uygulama alanlarından biri olan kompozit lamine, dişin şeklini veya rengini değiştirmek için yapılan bir çalışmadır. Bir başka deyişle dişe zarar vermeden yapılan estetik restorasyona denir. Uygulamada kompozit malzemeler kullanılır ve uzman hekim dokunuşlarıyla dişe estetik bir görünüm kazandırılır.
Kompozit Lamine Kimlere Uygulanır
Kozmetik gülüş estetiğinde yaygın kullanım alanına sahip kompozit lamine şu durumlarda uygulanır;
- Ayrık diş vakalarında
- Formu bozulmuş veya estetik görüntüsünü kaybetmiş dişlerde
- İnatçı lekeleri olan dişlerde
- Ön dişlerde çürük olması durumunda
- Ortodontik tedaviyi gerektirmeyen çapraşık dişlerde
- Pozitif gülüş hattı oluşturmak için
Bütün bunların dışında diş şeklinden memnun olmayan ve yeni bir gülüşe sahip olmak isteyen kişilere kompozit lamine yapılabilir.
Kompozit Lamine Nasıl Yapılır?
Dişleri yeniden şekillendirmek için yapılan kompozit lamine öncesi hastaya lokal anestezi uygulanır. Daha sonra dişlerde çürük varsa temizlenir. Hastanın dişine uygun tonda seçilen kompozit, küçük tabakalar halinde dişin yüzeyine yerleştirilir. Uygulanan malzemenin sertleşmesi sağlanır. Bunun için ışık kullanılır ve kısa sürede sertleşme sağlanır. En son aşamada ise cila yapılır ve işlem tamamlanır.
Kompozit Lamine Dayanıklı Mı?
Kompozit laminenin dayanıklılığı uygulamayı yapan kişinin profesyonelliğine, kullanılan malzemenin kalitesine ve kişinin ağız bakımına gösterdiği özene bağlıdır. Kaliteli malzeme kullanılarak yapılan kompozit lamine düzenli ağız bakımıyla birlikte yaklaşık 4-8 yıl boyunca sorunsuz bir şekilde kullanılabilir.